3
Net als dierenrassen hebben ook bomen, hagen en fruit zich in de loop der jaren aangepast aan onze arme zandgronden. Een aantal van deze planten kan je ook zien op de boerderij. Kijk maar naar de gemengde doornhaag die tussen de twee weides staat. Ze bestaat uit gelderse roos, spork, sleedoorn en meidoorn. De haag begint eindelijk naar haar doel te groeien en dat is het aantrekken van vogels, insecten en andere kleine diersoorten maar ook om het vee binnen deze natuurlijke omheining te houden. De dieren knabbelen graag aan de jonge takjes maar van de oudere takken met doorns blijven ze liever af. Door het aanplanten van zulke hagen creëer je dus een winsituatie voor dier en natuur.
Fruitbomen hebben ook hun functie. Niet alleen om fruit te geven maar ook schaduw. Met de warme zomers tegenwoordig is dat geen overbodige luxe.
Kastanje, eik, linde en zoveel andere bomen zorgen ervoor dat ons ecosysteem behouden kan blijven. Wel moet je ze telkens van bescherming voorzien tegen het vee want zij durven de schors van jonge boompjes wel eens op eten en dan gaan ze dood.
​
Zin gekregen om zelf ook autochtone flora aan te planten? Ga dan even ten rade bij het Regionaal Landschap De Voorkempen. Zij hebben een super tof team dat je heel enthousiast zal ondersteunen met jouw plannen en veel raad geeft.