top of page

13

Beluister de podcast.

De Kempense geit lijkt zeer sterk op de huidige melkgeiten. Dat is logisch want de huidige zijn geëvolueerd uit de Kempense. De Kempense staat wat korter op haar poten en is wat geblokter. 

Als je nu een staaltje van mensen uit de Kempen zou nemen, zie je heel veel verschillende types. Bij het kijken naar een kudde Kempense heideschapen is dat net zo. Er lopen zwarte, witte, bruine, gevlekte... tussen en toch zijn het allemaal raszuivere Kempense schapen. Wat ze anders maakt dan vele andere schapensoorten zijn hun vacht en hun dunne poten. Tegenover een gemiddeld schaap zijn ze wel wat lichter en is hun wolkwaliteit minder. Daartegenover staat wel dat ze veel beter buiten kunnen leven en sneller kunnen rennen. Een groot voordeel wanneer de wolf zou besluiten hier eens op bezoek te komen!

De Kempense roodbonte koe is een dubbeldoel ras. Ze geeft goed melk en produceert ook goed vlees. Ze werd ook gebruikt als trekkracht voor bijvoorbeeld de ploeg of de kar. Vandaag de dag worden ze vooral gebruikt om natuurgebieden te beheren. 

Het Kempens hoen is een prachtige kip! De twee bekendste kleurslagen zijn goud en zilver. Op de boerderij hier zie je voorlopig enkel de goudkleurige rondlopen. Ze leggen goed eieren maar voor vlees zijn ze minder geschikt omdat ze een vrij licht gewicht hebben. Ze hebben nog een groter oerinstinct in zich dan de meeste huidige kippen en zoeken dan ook liever het bos op als ze die mogelijkheid krijgen. Weinig mensen weten dit nog maar de kip is origineel een bosdier. 

Het Kempisch Kwartet

bottom of page